Brüksel'de düzenlenen zirvenin sonuç bildirgesinde AB liderleri, bloğun göç politikasına yaklaşımında potansiyel olarak dönüştürücü bir değişimin sinyallerini verdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) 27 lideri Perşembe günü, göçmenleri bloğun sınırları dışına gönderirken insan haklarına nasıl saygı gösterecekleri konusunda yetersiz ayrıntılar sunsalar bile, tartışmalı göç politikasının dış kaynak kullanımı projesine şimdiye kadarki en açık onaylarını verdiler.

Liderler AB zirvesinin sonuç bildirgesinde, "AB hukuku ve uluslararası hukuk doğrultusunda düzensiz göçü önlemenin ve buna karşı koymanın yeni yolları düşünülmelidir," denildi.

Donald Trump'ın yükseliş hikayesi: 'The Apprentice' vizyonda Donald Trump'ın yükseliş hikayesi: 'The Apprentice' vizyonda

Her ne kadar muğlak olsa da bu ifade, yerleşik yasal normların denenmesi ve geçen yıl 1 milyon 29 bin kişi ile 2016'dan bu yana en yüksek sayıya ulaşan iltica başvurularının azaltılması için bazı liderlerin deyimiyle "yenilikçi çözümler" üretilmesi için siyasi bir onay niteliği taşıyor.

Zirve öncesinde İtalya'dan Giorgia Meloni, Hollanda'dan Dick Schoof ve Danimarka'dan Mette Frederiksen, ortak bir cephe oluşturmak ve saatler süren müzakerelerin tonunu belirlemek için dış kaynak kullanımını desteklediği düşünülen bir grup ülkeye ev sahipliği yaptı.

treuronews

Editör: Erdal ŞAHAN