Almanya'nın doğu eyaletlerinde Pazar günü düzenlenen yerel seçimin sandık çıkış anketlerine göre Almanya için Alternatif (AfD), yüzde 30,5 oy oranıyla Thüringen'deki seçimi önde götürüyor. Bu sonuçlara göre AfD, bölgede lider konuma yükselen ilk aşırı sağcı parti oldu.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise yüzde 24,5'lik oy oranıyla bölgede ikinci sıraya geriledi.

Saksonya'da CDU en güçlü siyasi parti olmaya devam ediyor - ama çok az bir farkla. CDU oyların yüzde 31,5'ini alırken AfD onu yüzde 30 ile izliyor.

Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) liderliğindeki henüz bir aylık sol parti de Thüringen'de %16 ve Saksonya'da %12 oy alarak büyük bir başarı elde etti.

Birçok kişi bu seçimlerin sonuçlarını, Almanya'da bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra yapılacak bir sonraki ulusal seçimler öncesinde mevcut hükümete yönelik kamuoyu tepkisinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

AfD'nin eş başkanı Alice Weidel "Bu bizim için tarihi bir başarıdır" dedi.

Her iki federal bölgede de eyalet seçimlerinin sonuçları bir hükümet kurmanın çok zor olacağı anlamına geliyor.

Cumhurbaşkanı Macron neden Brexit müzakerecisi Michel Barnier'i Fransa'nın yeni başbakanı olarak seçti? Cumhurbaşkanı Macron neden Brexit müzakerecisi Michel Barnier'i Fransa'nın yeni başbakanı olarak seçti?

CDU'nun ulusal genel sekreteri Carsten Linnemann, partisinin aşırı sağcı grupla çalışmayı uzun süredir reddeden tutumuna sadık kalacağını söylerken, başka herhangi bir partinin AfD'yi bir koalisyona katarak iktidara getirmeyi kabul etmesi son derece düşük bir ihtimal.

Göçmen karşıtlığı ve Ukrayna'ya yapılan askeri yardıma yönelik şüphecilikle birleşen, iç çatışmalarıyla ünlü ulusal koalisyon hükümetinden duyulan derin hoşnutsuzluk, Almanya'nın doğu bölgelerinde popülist partilerin yükselişine katkıda bulundu.

AfD, ülkenin eski komünist doğu bölgesinde en güçlü konumunda; Alman istihbarat teşkilatı BND ise partinin Saksonya ve Thüringen'deki şubelerini "aşırı sağcı gruplar" adı altında, resmi gözetim altında tutuyor.

Halihazırda Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Sosyal Demokratları tarafından yönetilen, Almanya'nın doğusundaki Brandenburg eyaletinde 22 Eylül'de bir eyalet seçimi daha yapılması bekleniyor.

treuronews

Editör: Erdal ŞAHAN