ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'ye ithal edilen yabancı menşeli otomobillere uyguladığı yüzde 25'lik gümrük vergisi Perşembe günü yürürlüğe girdi. 3 Mayıs'tan itibaren ithal otomobil parçalarına da yüzde 25 oranında vergi uygulanacak.
Bu durum dünya genelinde otomobil endüstrisine ciddi bir darbe vururken, yatırımlarda potansiyel düşüşler, iş kayıpları ve fabrikaların kapanması gündeme geldi.
Euronews, Avrupa Otomotiv Tedarikçileri Birliği (CLEPA) Genel Sekreteri Benjamin Krieger ile bu tarifelerin küresel otomobil tedarik endüstrisi üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini konuştu.
ABD gümrük vergileri otomotiv tedarik yatırımlarını etkileyebilir
Krieger, bu tarifelerin oto yan sanayi şirketleri için üretim maliyetini önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Bu durum özellikle sektörün küresel olarak entegre olması ve Avrupalı oto yan sanayi şirketlerinin genellikle ABD, Avrupa, Kanada, Meksika ve Asya'da üretim tesislerine yatırım yapmasından kaynaklanıyor.
Krieger "Bazen bileşenler birden fazla sınırı aşıyor. Aracın üretildiği yer ile girdilerin geldiği yer arasında bir tarife koyarsak, bu maliyeti artırır. Genellikle de bu maliyeti karşılamak zorunda kalan otomotiv tedarikçileri olur," dedi.
Bu ekstra maliyetler aynı zamanda sektördeki yatırımlar üzerinde de ciddi bir etki yaratabilir ve işten çıkarmalara neden olabilir: "Artan üretim maliyetleri kesinlikle sektördeki yatırımları etkileyecek. Uzun vadede de fabrikaları ve istihdamı etkileyecektir. Zaten çok küçük, çok düşük kar marjlarına sahip bir sektörüz. Bu ek olumsuz etki daha fazla maliyet baskısına yol açacak, fabrikaların kapanmasına neden olacak ve kesinlikle istihdam kaybına yol açacaktır.''
Bu yüzden otomotiv yan sanayii artık bazı zor kararlar almak zorunda kalabilir.
Krieger, "Tedarikçiler için ya üretimin yerini değiştirmek ve potansiyel olarak geçmiş yıllarda yapılmış olan yatırımlardan vazgeçmek, maliyetleri karşılamak ya da pazar payı kaybetmek zorundayız. Dolayısıyla bizim açımızdan şu anda iyi bir çözüm yok," dedi.
Krieger'e göre bu tarifelerin uygulamaya konması, oto yan sanayinin şimdiye kadarki başarısını da tehdit ediyor.
Bu yüzden "Son on yıllarda inşa ettiklerimizi kaybetme riskimiz var," diye ekledi.
AB bu yeni gümrük vergilerine nasıl tepki vermeli?
Avrupa Birliği'nin bu tarifelere nasıl tepki vermesi gerektiğine ilişkin olarak Krieger, bloğun nasıl ilerleyeceği konusunda biraz netlik sağlamasının çok önemli olduğunu söyledi.
"Nasıl bir yol izleyeceğimizi daha iyi anlamamız gerekiyor. Uygulanacak tarifeler, bunların ticari ilişkilerimiz için ne anlama geldiği konusunda netliğe ihtiyacımız var ve daha sonra sorunun ne olduğunu ve farklı Avrupa ülkeleri üzerindeki etkisinin ne olacağını daha iyi ölçebiliriz."
Bununla birlikte Krieger, Avrupa oto yan sanayinin üretim, istihdam ve yenilikçilik açısından Avrupa içindeki rekabet gücünü arttırmanın önemini de vurguladı.
AB içinde, Almanya gibi gelişen bir otomobil endüstrisine sahip ülkeler, ABD gümrük vergilerinden diğer üye ülkelere göre daha fazla etkilenebilir ve bu da onları başka pazarlarda alıcı aramaya itebilir.
Krieger, "Avrupa Birliği'nin ölçülü bir tepki vermesini, bu durumda birlik içinde olduğumuzu göstermemizi, ABD ile anlaşmaya varmaya çalışmamızı ama aynı zamanda stratejik bağımsızlığımız konusunda ciddi olduğumuzu göstermemizi umuyorum," dedi.