Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik silahlı saldırının planlayıcılarından Soltamatiov yakalandı Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik silahlı saldırının planlayıcılarından Soltamatiov yakalandı

Hamas'ın en üst düzey liderlerinden İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesinin etkileri devam ediyor. İran ve Hamas saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail'den olaya ilişkin bir açıklama henüz gelmedi. İsrailli yetkililer, Mossad'ın gerçekleştirdiği saldırılar konusunda genelde sessiz kalıyor.

Euronews Türkçe'ye konuşan Yasama Konseyi üyesi ve eski Filistin Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Barguti, Haniye'ye yönelik İran'da düzenlenen hava saldırısını, İsrail'in bütün bölgeyi savaşa sürükleme çabası olarak nitelendirdi.

Haniye'nin başında olduğu Filistin birlik hükümetinde Enformasyon Bakanı olarak görev yapan Barguti, İsrail'in Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İran'ı karşılıklı savaşa sürüklemenin Netanyahu'nun bütün hayatı boyunca hayal ettiği bir şey olduğunu ileri sürdü.

İsmail Haniye'ye yapılan suikastin ABD'nin bilgisi olmadan gerçekleşmesinin "imkansız" olduğunun altını çizen Barguti, "Bildiğim bir şey var ki o da İsrail'in bu suikastı ABD'nin bilgisi olmadan gerçekleştirmiş olmasını hayal etmek çok zor," ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Hamas'ın üst düzey lideri Haniye'ye yönelik suikasttan ABD yönetiminin haberdar olmadığını açıklamıştı.

Blinken'ın açıklamalarına ve ABD'nin savaş sürecindeki tutumuna ilişkin konuşan Barguti, ABD'nin istemesi halinde savaşın durabileceğini söyledi.

ABD'nin İsrail'i durdurmamanın sorumluluğunu taşıdığını vurgulayan Barguti "(ABD) önceden haberdar olmadığını söylüyor ama şimdi öğrendi. Peki, şimdi ne yapacaklar? İsrail'i dizginleyecekler mi? Binyamin Netanyahu'nun sunduğunu iddia ettikleri ve şu anda kendisinin ihlal ettiği anlaşmaya göre İsrail'i ateşkesi kabul etmeye zorlayacaklar mı? Bence ABD isterse Netanyahu'yu beş dakika içinde durdurabilir ancak bunu yapacak iradeye sahip olduklarından emin değilim."

'Müzakereciyi öldürerek nasıl anlaşmaya varabilirsiniz?'

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana devam eden savaşta son birkaç aydır ateşkes müzakereleri inişli çıkışlı bir seyir izliyor.

Haniye'nin öldürülmesini, "ateşkesin de öldürülmesi" olarak nitelendiren Barguti, "Netanyahu çok uzun bir süredir ateşkes ihtimalini öldürüyor ve şimdi de, suikastlar düzenliyor. İsmail Haniye, İsrail ile doğradan müzakere ediyordu. Müzakereciyi öldürerek nasıl bir anlaşmaya varabilirsiniz?" ifadelerini kullandı.

tr.euronews

Editör: Erdal ŞAHAN