DÜNYA

Hizbullah'tan İsrail'de askeri üsse İHA'lı saldırı: 4 asker öldü, onlarcası yaralandı

Bu, İsrail güçlerinin yaklaşık iki hafta önce Lübnan'a kara harekâtı başlatmasından bu yana Hizbullah'ın İsrail topraklarında gerçekleştirdiği en ölümcül saldırı oldu.

Hizbullah'a ait bir insansız hava aracının (İHA) İsrail'in orta kesimlerindeki bir askeri üsse düzenlediği saldırıda en az dört asker öldü, yaklaşık 60 asker de ağır yaralandı.

Bu, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) yaklaşık iki hafta önce Lübnan'a kara harekâtı başlatmasından bu yana militan grubun İsrail topraklarında gerçekleştirdiği en ölümcül saldırı oldu.

"Zor bir sahneydi. İHA saldırısı, patlama ve şarapnel parçaları nedeniyle ciddi yaralanmalara neden oldu. Yaralıların tıbbi tedaviye ihtiyacı vardı ve hızla hastanelere sevk edildiler," dedi.

Grup, İsrail'in Golani tugayını hedef aldığını ve insansız hava araçlarından oluşan "filoların" saldırısı sırasında İsrail hava savunma sistemlerini işgal etmek için düzinelerce füze fırlattığını açıkladı.

Bu füze yağmuru daha kuzeydeki Hayfa kentinde hava saldırısı sirenlerinin çalmasına neden oldu.

İsrail gelişmiş hava savunma sistemlerine sahip olduğundan bu kadar çok kişinin insansız hava araçları ya da füzeler tarafından yaralanması nadir görülen bir durum.

Loading...

Bu saldırı, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İsrail'e Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (Terminal High Altitude Area Defense - THAAD) ve asker konuşlandıracağını açıkladığı ve İran'ın Washington'u Amerikan askeri güçlerini İsrail'den uzak tutması konusunda uyardığı gün gerçekleştirildi.

İdeolojik olarak Gazze merkezli Hamas ile aynı çizgide olan Hizbullah, Filistinlileri desteklemek amacıyla geçen yıl ekim ayında başlayan savaştan bir gün sonra İsrail'e ateş açmaya başladı.

Neredeyse her gün gerçekleşen bu karşılıklı ateş, sınırın her iki tarafında on binlerce kişinin yerinden olmasına neden oldu.

İsrail, başkent Beyrut da dâhil olmak üzere Lübnan'ın güney sınırından uzak bölgelerine giderek daha da ağırlaşan saldırılar düzenledi ve eylül sonunda da ülkede bir kara harekâtı başlattı.

Loading...

Lübnan'da 15.000 İsrail askerinin faaliyet gösterdiği tahmin ediliyor.

Hizbullah da roket atışlarını İsrail'in iç kesimlerindeki daha kalabalık bölgelere doğru genişleterek az sayıda can kaybına yol açsa da günlük yaşamı sekteye uğrattı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, eylül ayından bu yana Lübnan'da 1.400'den fazla kişi öldürüldü ancak bunların kaçının Hizbullah üyesi olduğu bilinmiyor.

İsrail'e yönelik roket saldırılarında ise en az 58 kişi hayatını kaybetti, bunların neredeyse yarısı askerdi.

treuronews