Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın üretim becerisini geliştirmeye, ihracat potansiyelini artırmaya dönük çalışmalarını hızla sürdürüyor. ‘Üretimin daha geniş kitlelere yayılması ise doğru Pazar stratejisi ile mümkündür’ anlayışından hareketle fuarcılık çalışmalarına hız veren Başkan Burkay, bu alanda geliştirdiği projelerle de Bursa’ya yeni bir vizyon kattı. Bursa’da Junioshow, Blok Mermer Fuarı ve Bursa Textile Show gibi fuarları kazandıran ve binlerce sektör temsilcisini fuarlarda buluşturan BTSO, hedef büyüttü. KFA organizasyonuyla ev tekstili sektöründe dünyanın en prestijli fuarlarından biri olan HOMETEX’i 3 yıldan bu yana başarıyla gerçekleştiriyor. Dile kolay, her yıl 600’den fazla firmanın stant açtığı, 170 binden fazla kişinin ziyaretçi olarak katıldığı, binlerce iş görüşmesinin sonuçlandığı bu prestijli fuar organizasyonu aslında yeni başarıların da habercisiydi.
Beklenen oldu ve şimdi çok daha büyük bir hamle geldi...
Dünyanın en büyük savunma sanayi buluşmalarından biri olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı – IDEF, 22-27 Temmuz 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde yine KFA organizasyonunda düzenlenecek
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda düzenlenecek fuar, yeni konseptiyle birçok organizasyona ev sahipliği yaparken, yeni işbirliklerinin sağlanmasına imkan sunacak.
Savunma ve güvenlik alanlarında önemli bir tanıtım, pazarlama ve işbirliği platformu haline gelen fuarda, zırhlı muharebe araçları, taktik zırhlı araçlar, insansız kara, hava ve deniz araçları, silah sistemleri, roketler, uzun menzilli tank savar füze sistemleri, piyade silahları, askeri simülatörler, elektronik harp çözümleri, güç grupları, patlayıcı madde imha ekipmanları gibi birçok ürün sergilenecek.
İDEF'e gelmeden önce...
BTSO, daha 2013 yılından itibaren, otomotiv, tekstil, makine ve kimya gibi sektörlerde çok güçlü bir üretim altyapısına sahip olan Bursa’da, bu alandaki firmaların uzay, havacılık ve savunma sektörlerindeki potansiyelini ortaya koyan yetenek matrislerini çıkardı.
BASDEC gibi güçlü bir platformda bir araya gelen firmalara, doğru bir stratejiyle rehberlik yaptı.
Bugün hepimiz için gurur vesilesi olan İHA, SİHA, KAAN, Altay Tankı, HÜRKUŞ gibi yerli ve milli sanayi ürünlerimizin tamamında Bursa’nın imzası var.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da ziyaret ettiği Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi – GUHEM, yine BTSO öncülüğünde Bursa’da kuruldu.
Alper Gezeravcı’nın da ifade ettiği gibi, “GUHEM. gelecekte uzay çalışmalarına imza atacak genç kardeşlerimizin yetiştiği merkez olacak.”
İşte hem fuarcılık tecrübesi hem de uzay, havacılık ve savunma sanayine dönük vizyonuyla zirveleri düzenleyen şehir oldu Bursa.
Görünen o ki, Bursa, takip eden değil, takip edilen şehir olmaya devam edecek.
Uzay havacılık mühendisleri ne yapar?
Havacılık ve uzay mühendisleri, günümüzde sivil ve askeri uçakların, füzelerin, silah sistemlerinin, uyduların, uzay araçlarının tasarım, geliştirme, koruma ve performansı ile ilgilenirler.
İşe daha rasyonalist olarak bakacak olursak eğer, dünya da kaçınılmaz bazı gerçkleri de es geçemeyeceğiz haliyle de, bugün ortadoğu da hatta olası savaşın daha da geniş bir tabana yayılmak üzere, 2. dünya savaşının olacağına dair ciddi ciddi kamuoyu oluşturmaya çalışan küresel sermaye var ve küresel sermaye gruplarına karşı hazırlıklı olma adına, uzay ve havacılık alanın da Bursa da bu işin en önemli altyapı ayağı olacak.
İDEF nedir peki?
Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI 1993'ten bu yana bu fuar Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilmektedir.
IDEF, savunma sanayi şirketleri için önemli bir uluslararası pazarlama arenası olan ve ana savunma sanayi kolları ve astlarını bir araya getiren yüksek teknoloji ürünlerin sergilendiği bir savunma sanayi fuarıdır. IDEF, Avrasya bölgesindeki en büyük savunma sanayi fuarıdır ve katılımcı ülkeler, delegasyonlar ve şirketler açısından artan bir eğilime sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, her fuar öncesinde organizatör firması ve sergi mekânını bir ihale ile çağırarak seçmektedir.
İFED'2023 Fuar sonuç raporunda, uluslararası işbirliği adına, 78 ülke 3 uluslararası kuruluştan 187 heyet katılımı ile birlikte, Bakan, Genel Kurmau Başkanı, ve Genel Kurmay ikinci Başkanı, Kuvvet Komutanları, müsteşar katılım sağlamış.
Çok önemli planlı görüşmeler yapılmış, 141 imza töreni oluşturulmuştu.
Bu fuar ile birlikte Bursa'nın savunma sanayi haritasi da ortaya çıkmış olacak.
Bursamız adına hayırlı ve uğurlu olsun ...
İbrahim Burkay'ın sloganı olan, ''Bursa Büyürse Türkiye Büyür'' devam ediyor...