Levent Öncü:'' Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki eğitim sorunları büyümeye devam ediyor. İlçenin altı mahallesinde (Altınşehir, Ertuğrul, Balat, 23 Nisan, 29 Ekim ve Yüzüncüyıl mahalleleri) kamuya ait sadece altı okul bulunuyor.
Altınşehir mahallesinde Rotary Anaokulu ve İlkokulu, Ertuğrul mahallesinde Koç ortaokulu ve Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi, Balat mahalleside Dr. İbrahim Öktem Anaokulu ve Şehit Sıtkı Şen İlkokulu, Yüzüncüyıl Mahallesinde Emir-Koop İlkokulu bulunmaktadır. 29 Ekim mahallesinde ise devlet okulu yok, 23 Nisan Mahallesinde iki özel anaokulu var, devlet okulu yok. İlçede özel okul sayısı ise 50’ye yaklaşmış durumda.
Akçalarda artan artan nüfusa bağlı olarak var olan Fahriye Sayarel İlkokulu ve Ortaokulu yeterli değildir.
Yine Hasanağa ilkokulu ve ortaokulunun depreme dayanıklı olmadığı tespit edilerek 6 Mart 2023 tarihinde kapatılarak bu okuldaki öğrenciler başka bir okula yönlendirilmiştir. Halbuki okulların deprem tahkiki çalışması 2015 yılında başlamış, 2017 yılında sona ermiştir. Depreme dayanıklı olmayan okullara ilişkin bilgiler ilgili kurumlar tarafından bilinmesine rağmen herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Oysaki eğitimin online olarak yapıldığı pandemi döneminde okullarımız depreme uygun hale getirilebilir, çocuklarımızın ve velilerimizin mağduriyeti giderilebilirdi. Yıkılan okulların yerine yenisinin yapılmamasına bağlı olarak öğrenciler başka okullara
naklediliyor. Bu da beraberinde birtakım sıkıntılar oluşturuyor. Örneğin; sınıf mevcut sayıları artıyor, ulaşım sorunu yaşanıyor, velileri ekonomik açıdan zorluyor. Aslında mahalle sınırları içinde okul yapılmak üzere arsalar belirlenmiş olmasına rağmen gerek kurumlar arasındaki anlaşmazlıklar gerekse okullara ayrılan ödeneklerin az olması veya ödenmemesi gibi nedenlerle yeni okullar yaptırılamıyor, tadilat olması gereken okullarda ise tadilat yapılamıyor. 29 Ekim mahallesinde üç tane okul yapılabilecek alan olmasına rağmen iki devlet kurumunun birbirlerine yer vermemesinden dolayı okul yapılamıyor. Mahallelerde eğitim alanı olarak arsalar bulunmasına rağmen hem Milli Emlak hem de Milli Eğitim Bakanlığı mahalle muhtarlarına okul yapımı için “sponsor bulun” diyor.
Sponsor bulan bazı mahalle muhtarları ise hazine ve belediye arasındaki hukuki anlaşmazlıklardan dolayı okul yaptıramıyor. Altınşehir mahalle sınırları içerisinde 1094 ada 3 parsel, 1040 ada 2 parsel, 1060 ada 4 parsel ve 1060 ada 5 parselde mülkiyeti devlet hastanesi ve tahsisi Milli Eğitim Bakanlığı’nda bulunan dört alan eğitim tesis alanı olarak belirlenmiş. Hatta mahalle sakinleri belirlenen bu alanlara okul yapılması için 4 bin imza toplayarak ilgili kurumlara iletmesine rağmen halen buralara okul yapılmaması düşündürücü. Milli Emlak zarar ettiğini söyleyerek bu alanları eğitime vermekten vazgeçtiğini söylüyor. Halbuki Milli Eğitim Temel Kanunu 1739 kanun no ve 145749 sayı 4.kısım okul yapıları ve taşınmazları bölümünde 51.maddesinde “Her derece ve türdeki eğitim kurumlarına ait bina ve tesisler çevrenin ihtiyaçlarına ve uygulanacak programların özelliklerine göre Milli Eğitim
Bakanlığınca planlanır ve yaptırılır. Bu maksatla her yıl Milli Eğitim bakanlığı bütçesine gerekli ödenek konur.”
“Arsa temini ilkokul bina ve tesislerinin yapımında donatımında, devletin azami imkanlarının kullanılması yanında vatandaşların her türlü yardımlarından da yararlanılır, teşvik edilir ve değerlendirilir.” Görüldüğü gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın kamusal görevini yerine getirmediği gibi “ Biz okul yapmıyoruz” diyebiliyor. Sermayeye yani özel okullara bu alanları terk ediyor. Sonuçta sermaye kârına kâr katarken olan velilere ve çocuklara oluyor. Biz Nilüfer ilçesi olarak bir an önce bu yaşadığımız sorunların çözülmesini umut ediyoruz. 2023-2024 eğitim-öğretim yılının milletimiz ve devletimiz için hayırlı olmasını, evlatlarımıza başarı ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum'' dedi.
İyi Parti Nilüfer: ''Eğitimde fırsat eşitsizliğine fırsat vermeyeceğiz''
Bunlar da ilginizi çekebilir