KADIN

Kadın kanserlerine yakalananlar da ANNE olabilecek

Ameliyatlarda hangi yöntemler uygulanıyor ? Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, bu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ancak kadınlarımız jinekolojik kanserlere yakalansalar bile; “Fertilite yani toplumda bilinen ismiyle, doğurganlığı koruyan cerrahiler sayesinde anne olabiliyorlar ” sözlerini ifade etti.

Rahim kanserine yakalanmış uygun hasta grubunda, “histeroskopik” ameliyatla, yani kamera yoluyla rahim içerisine girilerek yapılan cerrahiyle, hastalığın temizlenmesi mümkündür. Bu cerrahinin ardından hastaya, belirli süre uygulanan, progesteron içeren ilaç tedavisi ile kanserin tamamen yok edilebildiğini söyleyebiliriz.Rahim kanseri hastalarımızda fertilitenin (doğurganlığın) korunduğu bu tarz tedavi şeklinden sonraki 24 ay içerisinde gebelik elde etme oranı %50-80 arasında değişmektedir” yorumlarında bulundu.

“Borderline over” tümörlerinde ve görece nadir izlenen “non-epitelyal over” tümörlerinde her evrede (ileri evreler dahil) doğurganlığı koruyacak şekilde tedavi yapılması mümkündür. Hastalarda en sık izlenen “epitelyal over kanseri” tipinde ise; ancak tek yumurtalığın tutulduğu ve ameliyatla başka yere sıçrama olmadığının saptandığı hastalarda rahim ve sağlam yumurtalık korunabilir” dedi.

Jinekolojik Kanserlerin Yönetiminde Öncelik, Onkolojik Sonuçtur

Doğurganlığın korunacağı hasta gruplarında uygulanacak cerrahi tedavi yöntemleri, doğurganlığın gözetilmediği hastalarda yapılan tedaviler kadar başarılı olmalıdır. Hem rahim ağzı (serviks), hem rahim, hem de yumurtalık (over) kanserlerindeki uygun hasta gruplarında, en ideal cerrahi tedaviyle aynı başarı oranında doğurganlık korunabilir. Burada yöntemle birlikte hasta seçimi en kritik basamaklardandır.” dedi.