Lübnan'daki Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL), Pazar günü Tel Aviv'i, İsrail askerlerinin mevzilerine "zorla girmesinin" ardından ana kapılarını tahrip etmekle suçladı. Olayda en az 15 askerin hafif yaralandığı bildirildi.

UNIFIL tarafından yapılan açıklamada yer alan suçlama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Lübnan'ın güneyindeki BM Barış Gücü'nün görevden alınması çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Açıklamada ayrıca, pazar sabahı erken saatlerde Ramiya'daki BM mevzisinde meydana gelen olayda iki İsrail tankının da yer aldığı belirtildi.

"İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) ve tüm aktörlere, BM personeli ve mülklerinin emniyet ve güvenliğini sağlama ve BM tesislerinin dokunulmazlığına her zaman saygı gösterme yükümlülüklerini hatırlatırız," denildi.

Daha önce Netanyahu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben yaptığı video konuşmasında, UNIFIL'in Hizbullah'ın kalelerinden ve çatışma bölgelerinden çıkarılmasının zamanının geldiğini belirtti: "Sayın Genel Sekreter, UNIFIL güçlerini zarar görebilecekleri yerlerden çıkarın. Bu hemen şimdi, derhal yapılmalıdır."

Netanyahu'nun çağrısı, son günlerde İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda en az beş BM barış gücü askerinin yaralanmasına neden olan saldırıların ardından geldi.

UNIFIL, İsrail güçlerinin aynı mevziyi hedef alarak Beyrut'un merkezini vurmasından bir gün sonra cuma günü yeni patlamaların karargâhlarını vurduğunu ve iki barış gücü askerinin yaralandığını açıkladı.

BM gücü daha önce İsrail'i UNIFIL misyonunun Naqoura üssünü kasıtlı olarak hedef almakla suçlamış ve çok sayıda barış gücü askerinin yaralanmasına neden olmuştu.

AB Dış Politika Şefi Josep Borrell'in İsrail'den hesap vermesini talep ettiği ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in tüm tarafları uluslararası insani hukuka saygı göstermeye çağırdığı saldırılar geniş çaplı kınamalara yol açtı.

Öte yandan, İsrail bu hafta sonu Lübnan'ın güney ve doğusundaki birçok bölgeyi vurmaya devam etti.

Avrupa Sayıştayı, AB bütçesinde 'önemli ve yaygın' harcama hataları olduğunu açıkladı Avrupa Sayıştayı, AB bütçesinde 'önemli ve yaygın' harcama hataları olduğunu açıkladı

Yerel basında aktarılana göre, pazar günü sınıra yakın Kfar Tibnit köyünün merkezinde bulunan 100 yıllık bir cami vuruldu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail güçlerinin artan hava saldırılarının da desteğiyle güney Lübnan'da kara operasyonlarına başladığı eylül ortasından bu yana 1.400'den fazla kişi hayatını kaybetti.

treuronews

Editör: Erdal ŞAHAN