Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan ile Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının 115. Yılı nedeniyle yaptıkları açıklamada, “Büyük tiraj kaybına uğrayan, gelir olanakları kısıtlanan ve çalışan sayısının da neredeyse dibe vurduğu basılı gazeteler adeta kaderleriyle baş başa bırakıldı. İnternet ya da dijital medya olarak adlandırılan haber sitelerinde ise basın emekçileri güç koşullar altında gazetecilik mesleğini her şeye rağmen icra etmeye büyük çaba gösteriyorlar” şeklinde ifadelere yer verdiler.
Bütün bu olumsuzlukların en büyük nedeninin, ülkemizde düşünce ve ifade özgürlüğünün, evrensel standartların gerisinde kalmış olmasından, bu durumun da bağımsız gazeteciliği her geçen gün ortadan kaldırmasından kaynaklandığının vurgulandığı AGSYD ve ÇGD açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“24 Temmuz 1908 Tarihi, aslında Türk Basını için bir dönüm noktası olmuştur.
Söz konusu tarihte; gazeteler üzerinde doğrudan hükümet eliyle uygulanan sansür, gazete sahiplerinin ve çalışanlarının direnişi ile kaldırıldı.
O dönemde sınırlı da olsa kısmi bir özgürlüğe kavuşan gazeteler, yasadaki, “Matbuat kanun dairesinde serbesttlr" hükmüyle de dönemin şartlarına göre biraz olsun rahatlatıldı.
Ne var ki; o tarihten bu yana 115 yıl
geçti ancak bugün çok daha düşündürücü bir noktadayız.
Büyük tiraj kaybına uğrayan, gelir olanakları kısıtlanan ve çalışan sayısının da neredeyse dibe vurduğu basılı gazeteler adeta kaderleriyle baş başa bırakıldı. İnternet ya da dijital medya olarak adlandırılan haber sitelerinde ise basın emekçileri güç koşullar altında gazetecilik mesleğini her şeye rağmen icra etmeye büyük çaba gösteriyorlar.
Bütün bu olumsuzlukların en büyük nedeni; ülkemizde düşünce ve ifade özgürlüğünün, evrensel standartların çok ama çok gerisinde kalmış olmasıdır.
İşte daha bugün Bursa Atatürk Heykeli önünde yapılmak istenen Lozan Antlaşması’nın 100.Yılı ile ilgili basın açıklaması Bursa Valisi Yakup Canpolat’ın talimatıyla engellendi. Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi ile 29 Ekim Kadınları Derneği tarafından yapılmak istenen açıklamanın zor kullanılarak yaptırılmamasını şiddetle kınıyoruz.
Bursa Valisi, kendisinin de o koltukta oturmasının teminatı olan Lozan Antlaşmasıyla ilgili barışçıl bir açıklamadan neden korktuğunu kamuoyuna derhal açıklamalıdır.
Anayasa’nın 26. ve 34. Maddelerinin tanıdığı düşünceleri ifade hakkının yerine getirilmesini, kentin mülki amiri sıfatıyla hangi hakla engellediğini izah etmelidir.
Kesin olan şu ki; bugün Bursa’da canlı bir örneğini daha yaşadığımız işte bu türden olumsuz ortamlar da bağımsız gazeteciliği her geçen gün daha fazla ortadan kaldırıyor.
Böyle giderse ve herhangi bir önlem alınmazsa, çok yakın bir gelecekte, hiç abartısız ortada sansürlenecek bir basın dahi kalmayacak.
Sözlü, görüntülü, internet ve sosyal medyayı kapsayan dijital medyada engellemeye yönelik yaşanan sorunlar da sansürün yanı sıra gazeteciliğin layıkıyla yapılabilmesinin önüne geçiyor.
Düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün uluslararası kriterlerin gerisinde kalması, ülkemizin dünyadaki saygınlığını da yerle bir etttiği ortadadır.
O nedenledir ki, 24 Temmuz günleri bu ülkede hiç bir zaman bayram olarak kutlanamıyor.
Demokrasilerde halkın haber alma hakkının en önemli güvencesi olarak kabul edilen basın özgürlüğünün ülkemizde yeniden tesis edildiği gün gazeteciler için gerçek bayram olacaktır.
Bu görev de başta devlet ve hükümet yetkilileri olmak üzere toplumun bütün kesimlerinin sorumluluğundadır.”