Turizm sektörünün haber radyosu Turizm FM'in haberine göre Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel isimi tesiste yaşanan yangın faciasının külleri soğumadan Uludağ Kayak Merkezi'ndeki Kervansaray Otel isimli tesiste yaşanan yangın faciası ile gözlerin çevrildiği konaklama tesisleri ve otellerin yangın güvenliği konusunda harekete geçilirken bakanlık, yangın yönetmeliği değişikliği çalışmalarına hız verdi.
Arka arkaya gelen bu facialar üzerini yangın yönetmeliğinde kapsamlı bir değişiklik yapılması için başlattığı çalışmalara hız veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TBMM Kartalkaya Araştırma Komisyonu'na yangın yönetmeliğinde yapılacak değişiklik ve yasak olarak atılması gereken adamlar ile ilgili bilgi verdi. Buna göre yangın yönetmeliğinde yapılacak değişiklikler şöyle:
PERİYOTİK DENETİM:
Otel, motel, pansiyon gibi turistik konaklama tesisleri okul, hastane, AVM, fabrika, petrol istasyonu, şarj istasyonları da 6 ay, 12 ay ya da 2 yıllık periyotlarda denetlenecek.
YANGIN UZMANLARI:
Denetimler binaların sınıflandırılmalarına göre gerçekleştirilecek. Örneğin rafineri gibi tehlikeli yerlerde belediye itfaiyeleri, mağaza, işyeri gibi yerlerde ise sertifikalandırılmış yangın uzmanları tarafından yangın denetimi yapılacak.
OTELLERE SIKI DENETİM
Yatak sayısı 50'den az olan oteller 24 ayda bir temel seviye yangın uzmanı tarafından denetlenecek. Yatak sayısı 50 ve üstü olan oteller ise 12 ayda bir ileri seviye yangın uzmanı denetimine tabi olacak. Kamu kapsamda olmak üzere kurumsal binalar, büro binaları, mağazalar dahil ticari amaçlı binalar inşaat alanlarının metre karesi bin ve altındaysa 24 ayda bir, üstündeyse 12 ayda bir yangın uzmanları tarafından denetlenecek. Sinema, tiyatro, gazino, bar, gece kulüpleri, diskotek, düğün ve nikah salonu gibi toplanma amaçlı binalar metrekaresi binin altındaysa denetleme 24 ayda bir, üstündeyse 12 ay bir yapılacak.
MÜCAVİR ALAN:
Mücavir alanlarda yangına müdahalede il belediyelerinin sorumlu olması, turizm bölgelerine özel itfaiye kurulması gündemde. Yangın güvenlik raporu bulundurmayan mal sahibi veya işletmecilere mekanın metrekaresi oranında idari para cezası uygulanacak. Periyodik kontrolde tespit edilen aykırılıkları 3 ay içinde uygun hale getirmeyenlere ait işyeri açma ve çalışma ruhsatları da iptal edilecek.
kaynak: turizmhabermerkezi.net