Tarım Kredi Kooperatifleri ürün alım faaliyetlerini hız kesmeden sürdürürken, Antalya Bölge Birliğine bağlı Taşağıl Tarım Kredi Kooperatifi ortağı Erol Yıldız, muz serasının yapımı dahil tüm aşamalarında Tarım Krediden destek aldığını belirtti. Ortak Erol Yıldız, yaklaşık 6 yıldır tarım ile ilgilendiğini ifade ederek, 2018 yılında muz serasını Tarım Kredi Kooperatifleri sayesinde yaptığını kaydetti.
Tarım ile ilgili her türlü desteği Tarım Kredi Kooperatiflerinden alabildiğini vurgulayan Yıldız, “Muz yetiştiriciliği yapıyorum. 60 dekarlık bir seram var. Muz aşağı yukarı 9 aylık dönemlerde ürün verir. Muzu ekersiniz yaklaşık 9 ay sonra hasat edersiniz. Bunun kasaya girmesi ve pazara ulaştırılması aşağı yukarı 7-8 günlük bir süre alır. Muz yeşil olarak hasat edilir. Dönümden yaklaşık 7-8 ton ürün alıyoruz. 9 aylık bu süreçte ziraat mühendislerimiz kontrolünde gerekli gübreleri veririz. Ürünlerimizde kesinlikle kimyasal ya da zararlı bir madde yer almaz. Üreticiden tüketiciye ulaştırılma noktasında da Tarım Kredi sayesinde herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz.” dedi.
“Tarım Kredi, yedi gün yirmi dört saat yanımızda”
Daha önceleri turizm sektöründe çalıştığını ve muz yetiştiriciliğine başladığında çiftçilik ile ilgili hiçbir bilgisi olmadığını ifade eden Yıldız şunları söyledi:
“Tarım Kredi Kooperatifleri ile çalışmaya başladıktan sonra tarım ile ilgili birçok bilgiye sahip oldum. Ellerinden gelen tüm desteği sağlıyorlar. Tarım Kredi, tarımsal girdi temininden tutunda hasada kadar her anımızda var. En önemli desteği de danışmanlık hizmeti olarak alıyoruz. Yedi gün yirmi dört saat ziraat mühendislerimiz yanımızda. Gübre, ilaç konusunda da desteklerini verdiler. Tarım Kredi Kooperatiflerinden çok memnunum.”
“Yerli muzun kalitesi ithal muza göre kat kat daha fazla”
İthal muzların 45 günlük bir nakliye sürecinden geçtiğini söyleyen Yıldız, ithal muzların 45 günlük bir sürede Türkiye’ye geldiğini, bu süreçte de nasıl saklandığı ve ilaçlandığı konusunda belirsizlikler olduğunu belirterek; “Yerli muzların üzerinde herhangi bir kimyasal madde olmadığından yerli muzların hasattan sonra pazara ulaşma süresi 10 gün içerisinde olmalı. Doğru gübre ve toprakla üretilen bir yerli muzun kalitesi ithal muza göre kat kat fazladır. İthal muzlar sadece görüntü olarak göze hoş geliyor. Yerli muzlarda herhangi bir katkı maddesi olmadığından reyonlarda kısa sürede kararma oluyor. Ancak bu durum muzun doğal olduğunun göstergesidir.” şeklinde konuştu.
“İştirak şirketlerimizin desteğiyle beraber kaliteli girdiyi tedarik ediyoruz”
Taşağıl Tarım Kredi Kooperatifi Ziraat Mühendisi Mustafa Egemen Uzun; Yörede ağırlıklı olarak muz ve narenciye üretiminin yapıldığının altını çizerek, “Şu anda ortaklarımız tarafından sıklıkla tercih edilen muz yetiştiriciliği ile ilgileniyoruz. Ortaklarımıza sulama, gübreleme, ilaçlama konusunda danışmanlık hizmeti verirken, aynı zamanda bu girdilerin tedarikçisi konumundayız. Kooperatifimiz tarafından iştirak şirketlerimizin desteğiyle beraber kaliteli girdiyi tedarik ediyoruz. Zaman mefhumu gözetmeden çalışıyoruz. Yedi gün yirmi dört saat telefonlarımız ortaklarımıza açıktır. Gerek seralarında, gerekse tarla bahçelerinde olsun sürekli sahada yanlarındayız.” ifadelerini kullandı.