Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin düzenleme için görüşmeler Pazar günü başladı.

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, teklife ilişkin düzenlemenin ilk beş maddesi kabul edildi. Muhalefetin verdiği önergeler ise reddedildi.

Trump, Pentagon'a 'daha fazla UFO görüntüsü yayınlatacağını' belirtti Trump, Pentagon'a 'daha fazla UFO görüntüsü yayınlatacağını' belirtti

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından hazırlanan 17 maddelik yasa teklifi üzerine görüşmeler, pazartesi günü 14:00 itibarıyla yeniden başlayacak.

İlk 5 maddede, “Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yürürlükten kaldırılması, rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılması ve sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesi yer alıyor.

Sokakta yaşayan köpeklerin "insanlar için hayati tehlike oluşturduğu" gerekçesiyle hazırlanan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu’nda 23 Haziran salı akşamı kabul edildi.

Yasa teklifindeki en çok tartışma yaratan 5. Maddesinde yapılan değişiklikle, “ötanazi” kelimesi metninden çıkarılmıştı.

Değişiklik önergesiyle 5. maddenin son hali, “Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır" olarak düzenlenmişti.

tr.euronews

Editör: Erdal ŞAHAN