Geçen yıl yüksek fiyatlar nedeniyle turist kaybeden bölgelerde fiyatlar enflasyona uygun olarak düzenlendi. 1+1 apartlar 1500 TL'den başlarken, alternatif bölgeler de tatilciler için cazip hale geliyor.
Geçen yıl yüksek fiyatlar nedeniyle turisti Yunan adalarına kaptıran sahil bölgeleri bu yıl fiyatlarını enflasyona uygun planladı. Ege ve güneyde 1+1 apartlarda günlük kiralama 1500 TL'den başlıyor.
Turizmde sezonun açılmasına sınırlı günler kaldı. Geçen yıl bazı villalarda günlük kiralamanın 1 milyon lirayı aştığı Bodrum gibi popüler tatil bölgelerinde fiyatların bu yıl enflasyonun altında ya da enflasyona yakın bir oranda artacağı öngörülüyor.
Pandemi sonrası başlayan yoğunluk ve geçen yıl yüksek turist beklentisiyle fiyatların yüksek tutulduğunu belirten TÜRSAB Bodrum Bölge Temsilcisi Mustafa Demir, yerli turistin artık başka ülkelerde de tatil yapma arayışı nedeniyle bu yıl konaklama tesislerinin fiyatlarını ayakları yere sağlam basacak şekilde belirlediğini söyledi.
DENGELİ ARTIŞ OLACAK
Günlük kiralama fiyatlarının 1+1 apartlarda 1500 TL'lerde, ultra lüks bazı villalarda ise en yüksek fiyat
1 milyon-1.5 milyon TL ile geçen yılın seviyelerine yakın durduğunu söyleyen Demir, "Dolayısıyla bu yıl fiyatlar TL bazında yüzde 35, euro bazında ise yüzde 15 arttı. Bu nedenle bu yıl fiyatlarda enflasyonun altında artış görünüyor" dedi. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı da yazlık ev pazarında kiralama hareketliliğinin başladığına dikkat çekerek "Güney ve Ege sahillerindeki yazlık kiralama piyasasında son 4 yılda belirgin fiyat artışları yaşandı. 2024'te yüzde 30 ila yüzde 50 'ye varan artışlar gözlemlenirken 2025'te kira piyasasında daha dengeli bir sürecin yaşanması beklenmekte" dedi. Fiyatlarla ilgili de konuşan Balsarı, popüler tatil bölgelerinde haftalık kiralamalarda ücretlerin 15 bin TL ile 330 bin TL gibi geniş bir yelpazede değiştiğini, lüks bir villanın günlük kiralama fiyatının ise 10 bin TL'yi, daha mütevazı seçeneklerde fiyatların günlük 3 bin ile 6 bin TL arasında değiştiğini söyledi. Balsarı, özellikle Yunan Adaları'na olan ilgi ve yazlık evlere getirilen kısıtlamaların, Türkiye'deki yazlık ev kiralarının aşırı artışını bir miktar frenleyebileceğini söyledi. Balsarı, bu durumun da premium bölgelerde fiyatların stabil kalması veya daha makul artışlara neden olabileceğini ifade etti.
ALTERNATİF BÖLGELER YÜKSELİŞTE
Ege Bölgesi'nde öne çıkan ilçeler dendiği zaman hem doğal güzellikleri hem de sundukları turistik imkanlarla Ayvalık, Alaçatı, Çeşme gibi geleneksel tatil beldelerinin başta geldiğini belirten Zuhal Balsarı, " Ayrıca son dönemlerde Urla, Foça, Dikili, Seferihisar ve Gökçeada gibi daha sakin bölgeler de alternatif tatil arayanlar için cazip hale geldi. Bu ilçelerdeki yazlık ev kiraları, talep yoğunluğu ve ekonomik faktörler nedeniyle geçen yıla göre artış gösterdi" dedi.
KİRALAMADA BUNLARA DİKKAT
Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, sezonluk kiralamalarda dikkat edilecekleri belirterek, "Ev sahipleri, kira süresi dolmadan evi daha yüksek bir fiyatla başkasına kiralamak isteyebilir. Bu mağduriyetleri önlemek için kira süresi ve fesih şartları sözleşmede belirtilmeli, erken tahliyede cezai şartlar öngörülmeli. Ayrıca, "temizlik bakım" gibi ek ücretlere ilişkin yükümlülükler sözleşmede net şekilde yer almalı ve depozito iadesiyle ilgili koşullar açıkça yazılmalı" dedi.İstanbul ticaret gazetesi