.

Berat Kandili; Arapça dilinde 'temize çıkma ve temiz olma' anlamına gelen 'Berat' isminden geliyor. İslam dinine göre bu gecenin berrak ve temiz bir gece sayılmasından dolayı, tövbe edenlerin kişilerin günahlarının affedileceği aktarılır. Berat Kandili gecesinde nasuh tövbe eden kulların temize çıkacağından dolayı 'Rahmet gecesi ve Berat gecesi' isimlerini de almıştır.

Berat Kandili Ne Zaman?

Berat Kandili ya da Berat Gecesi isimleriyle ortaya çıkan bu mübarek gün, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. Berat kandilinin zamanı Şaban ayının 14. gününü 15. güne bağlayan gecedir. Her sene birkaç gün geriye doğru giden berat kandili, 2025 yılının 13 Şubat Pazar günü tüm İslam alemine mensup kişiler tarafından ibadetlerle karşılanacak. 

Berat Kandili'nin Önemi Nedir?

Berat Kandili tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahiptir. Bu kutsal gecede, bir daha yapmamak kaydı ile nasuh bir şekilde tövbe eden tüm kulların günahları affedilir ve kulların temize çıkması sağlanır. Bu önemli günde İslam alemi ibadetler ve tövbeler ederek, Allah'a yaklaşır ve kulluk görevlerini yerine getirirler.

Berat kelimesi; kurtuluşa ermek, temize çıkmak ve suçlu olmamak manalarına gelir. Müslümanlar bu önemli gecede günahlarından arınır ve temize çıkarlar. Ancak kulların Allah'a dua etmeleri, tövbelerde bulunmaları gerekir. Berat Gecesi'nde ibadet eden ve Allah'tan bağışlanma isteyen tüm kullar, hayatının geri kalan döneminde Allah'ın rızasına uygun yaşadıkları takdirde kurtuluşa erer. Nitekim Efedimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şâban'ın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar.” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191)

“Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191)

Berat Kandili'nde Ne Oldu?

Kuran-ı Kerim, bazı alimlerin görüşüne göre Berat Gecesi'nde Levhi Mahfuzdan dünyaya toplu olarak indirilmiştir. Bu olaya 'İnzal' adı verilir. Berat Kandili gecesinde Kuran-ı Kerim'in bütünlüğü, değiştirilemeyeceği ve kıyamete kadar muhafaza edileceği tüm İslam alemine aktarılmıştır. Kuran'ın bütün olarak indirildiği bu önemli geceyi kulların Kuran okuyarak geçirmeleri, kulların günahlarının affedilmesine ve Allah'a daha iyi yakınlaşmalarına vesile olacaktır.

Berat Kandili'nde Yapılacak İbadetler

Berat Kandili'nde yapılacak birçok ibadet mevcuttur. Bu ibadetler Müslümanların Allah'a daha iyi bir şekilde yakınlaşmasını ve kulluklarını en iyi şekilde göstermelerini sağlayacaktır. Berat Kandili'ni ibadetle geçiren ve hayatının geri kalanında da Allah'ın rızasına uygun yaşayan kulllar, kurtuluşa ererek daha temiz bir hayata başlarlar.

Berat Kandili'nde yapılması gereken ibadetler şu şekilde sıralanıyor;

  • Kuran okumak
  • Gündüz oruç tutmak
  • Bol miktarda Yasin suresi okumak
  • Kaza ve nafile namazları kılmak
  • Tövbe zikirlerinde bulunmak
  • Bol miktarda salavat getirmek
  • Allah'a şükürlerde bulunmak ve bu doğrultuda zikir çekmek
  • İhtiyaç sahiplerine sadaka vermek

Bu ibadetlerin Berat Gecesi yapılması son derece yüksek sevap kazanılmasını sağlar. Ayrıca bu ibadetleri yapan kişiler Allah'a daha da yakınlaşarak kulluk vazifelerini yerine getirirler. Bu gecede günahlarının tamamından arınmak ve daha iyi bir hayat yaşamak isteyen kişilerin bu ibadetleri yapmalarında fayda vardır.

Berat Kandili Namazı

Berat Gecesi, Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) Hadis-i Şeriflerde belirttiği üzere mübarek bir gecedir. Biz Müslümanlar, Allah'ın ve Resulü'nün bize bildirdiklerine uyar, müçtehid imamlarımızın ve alimlerimizin içtihadlarını ve tavsiyelerini uygularız. Bu kapsamda, Efendimizin (s.a.v) ve ehli sünnet imamlarımızın belirttiği üzere Berat Gecesi'nde nafile namaz kılmak günahların affına vesiledir.

Berat Gecesi'nde kılınacak namaz, nafile namazlardır. Bu geceye has "Berat Kandili Namazı" olarak adlandırılan bir namaz bulunmamaktadır. Kişi, bu gece ister 10 rekat, ister 100 rekat, ister 1000 rekat nafile namaz kılabilir. Nafile namaz kılma hususunda bir sınır yoktur. Dinimizde 2 rekat dahi olsa "Berat Kandili Namazı" olarak ifade edilen herhangi bir namaz bulunmamaktadır.

Berat Kandili Orucu

Berat Kandili  gününüde nafile oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Fakat bu orucu "Berat Kandili Orucu" olarak zikretmek yanlıştır, bugüne özel bir oruç yoktur. Bugünün mübarek olması hasabiyle tutulan nafile oruç vardır ve tavsiye edilen oruç budur. İsteyen kişiler Şaban ayının 14. günü gece sahur yaparlar ve 14. günün akşam ezanında iftar yapabilirler. Bunu 15. günde tekrarlayabilirler. Ayrıca dileyen kişiler de 15. günü gecesi sahur yaparak 15. günün akşamında iftar yaparak oruçlarını açarlar. Oruç açıldıktan sonra akşam namazı kılınır ve nafile namazlara başlanır. Bu geceyi ibadetle geçirmek, günahların affına vesiledir.

Berat Kandili'nde Hangi Tesbihler Çekilir?

Berat Kandili'nde çekilecek olan tesbihler de bu geceyi ibadetle geçirmek isteyen kişiler tarafından merak edilen konular arasında. Berat Gecesi'nde çekilecek olan birçok tesbih ve zikir çeşidi mevcuttur. Kişiler diledikleri şekilde tesbih çekerek Allah'ı zikredebilirler.

Orhangazi Kimdir? Orhangazi Kimdir?

Berat Kandili'nde çekilmesi tavsiye edilen tesbihler şu şekildedir;

  • La İlahe İllallah 
  • Estağfurullah El Azim 
  • Subhanallah
  • Elhamdulillah
  • Allahuekber
  • Hasbinallahü Vegniğmel Vekil 
  • Salavat
  • Allah'ın isimleri

Bu tesbihler, Berat Gecesi'nde çekilmesi tavsiye edilen tesbihlerdir. Dileyen kişiler namazlardan sonra dileyen kişiler de gün içerisinde diledikleri kadar çekebilirler. Ayrıca geceyi tesbih çekerek geçirecek olan kişiler, sessiz bir ortamda bu tesbihatları en iyi şekilde yapabilirler.

Berat Kandili'nde Hangi Dualar Edilir?

Berat Kandili'nde kişilerin genel olarak tövbe yönünde dua etmeleri tavsiye edilir. Gecenin anlamından dolayı kişilerin, dünyalık isteklerini bir kenara bırakarak affedilmeye yönelik dualar etmesi fayda sağlayacaktır. 

Berat Kandili'nde Hangi Sureler Okunur?

Berat Kandili'nde bol bol Kur'an okunması gerekiyor. Kişilerin bol bol sure okuyarak kalplerindeki dünya dertlerini alırlar ve kendilerini tamamen Allah'a teslim ederler. Sureleri okuyan kişiler, zikir yapmış sayılırlar ve ibadet etmiş olurlar.

Berat Kandili'nde okunması tavsiye edilen sureler şu şekilde sıralanıyor;

  • Fatiha suresi
  • Ayetel Kürsi
  • Duha suresi
  • İnşirah suresi
  • İhlas suresi
  • Tevbe suresi
  • Felak suresi
  • Nas suresi

Bu sureler gün içerisinde okunarak zikir yapılabilir. Kuran'ın vermiş olduğu huzurla birlikte Allah'a daha yakınlaşılır ve gönülden tövbe edilir.

Berat Kandili Hakkında Hadisler

Berat Kandili hakkında hadisler mevcuttur ve bu hadisler kişilere en iyi şekilde yol göstericidirler. Berat Kandili hakkında söylenen hadisler, kişilerin aydınlığa kavuşmalarına yardımcı olacaktır.

Berat Kandili hakkında söylenen hadisler şunlardır;

  • "Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).
  • “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).

Berat Kandili hakkında hadisler bu şekilde aktarılıyor. Berat Gecesi tüm dua kapıları açıktır ve kulların ne dertleri varsa hepsine çare verilir. Bu önemli gecenin gündüzünü zekat vererek geçiren kullara da büyük mükafatlar verilir.

Berat Kandili Kuranda Geçiyor Mu?

"Berat Kandili Kuran'da geçiyor mu?" sorusu da son derece merak ediliyor. Berat Kandili ya da diğer ismiyle Berat Gecesi Kuran-ı Kerim'de geçmiyor. Bazı alimler ve din adamları Kuran'da Berat Gecesi'nin geçtiğini ve Duhan suresinde bahsedildiğini vurguluyor. Duhan suresinin ilk üç ayetinin Berat Gecesi'ne vurgu yaptığı ve Berat Gecesi'nden bahsettiği İslam alimleri ve din adamları tarafından aktarılıyor.

Duhan suresi ilk üç ayetinde Allah: "Ha, Mim. Apaçık olan kitaba ant olsun ki; biz Kuran-ı mübarek bir gece içinde indirdik. Şüphesiz biz bir uyarıcıyız. Kendi katımızdan sadece bir emirle yapılan her işe o gece hükmedilir." buyuruyor. Devamında ise Allah: "Biz; Rabbinin bir rahmeti olarak peygamberler gönderiyoruz." buyurmuştur.

Bu ayetlerde Berat Gecesi'nin vurgulandığı İslam alimleri tarafından aktarılıyor. İkinci ve üçüncü ayette geçen kısımlara göre yüce Allah Kuran-ı Kerim'de, tüm insan alemine Berat Gecesi'nden bahsediyor.

vuslat