Şirket, 2025 kâr marjlarının 50 baz puanlık potansiyel bir azalma riskiyle karşı karşıya olduğunu da ekledi.

İtalya'nın lüks spor otomobil üreticisi Ferrari, Perşembe günü yaptığı bir açıklamayla ABD'deki bazı modellerinin fiyatlarını yüzde 10'a varan oranlarda arttıracağını duyurdu. Fiyatlarda 2 Nisan'dan itibaren geçerli olacak artışlar, Avrupalı bir otomobil üreticisinin Trump yönetiminin otomobil tarifelerine verdiği ilk somut yanıt oldu.

Şirket, "AB otomobillerine ABD'ye ithalat tarifeleri getirilmesiyle ilgili olarak şu anda mevcut olan ön bilgilere dayanarak" ticari politikasını güncelleyeceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump çarşamba günü, "ABD'de üretilmeyen tüm otomobilleri" hedef alarak otomobil ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasına yönelik bir bildiri imzaladı. Ferrari tüm araçlarını İtalya'nın kuzeyindeki Maranello'da üretiyor.

Ferrari yaptığı açıklamada, Ferrari 296, SF90 ve Roma olmak üzere üç modelin politika değişikliğinden etkilenmeyeceğini söyledi.

Firma, "mevcut kalan tüm modeller için, yeni ithalat koşulları, bayi ağımızla koordineli olarak maksimum yüzde 10'luk bir artışa kadar fiyatlara kısmen yansıtılacaktır," diye ekledi.

Fiyat artışları, modele bağlı olarak maliyetleri 25.000 dolar ile 350.000 dolar arasında artıracak.

Şirket ayrıca 2025 yılı için mali hedeflerinin "kârlılık yüzdesi marjlarında 50 baz puanlık bir düşüş" riski taşıdığını belirtti.

Ferrari, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 21,3 artışla 1,5 milyar euro net kâr elde ettiğini bildirdi. Faaliyet kârı marjı ise yüzde 28,3 olarak gerçekleşerek bir önceki yıla göre yüzde 7'lik bir artış gösterdi. Şirket 2025 yılı için 7 milyar euro'nun üzerinde bir gelir ya da geçen yıla göre yüzde 5'lik bir büyüme bekliyor. Kâr marjının 2024'te yüzde 28,3'ten bu yıl yüzde 29'a yükseleceği tahmin ediliyor. Bu nedenle "50 baz puanlık bir düşüş" yine de geçen yıla göre biraz daha kârlı kalmasını sağlayacaktır.

Ferrari'nin hisse fiyatları Trump'ın gümrük vergilerinden etkilendi

Ferrari'nin hisse fiyatı seansın en düşük seviyesinden toparlanarak perşembe günü yüzde 1,82 artışla hisse başına 391,5 eurodan kapanırken, diğer Avrupa otomobil hisselerindeki daha geniş çaplı düşüşlerle tezat oluşturdu. Ancak İtalya merkezli otomobil üreticisinin hisseleri, ABD-AB ticaret gerilimleri nedeniyle bu yıl hala yüzde 4,6 düşüşte. Hisse senetleri 18 Şubat'ta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yaklaşık yüzde 20 geriledi.

Ferrari'nin en büyük hissedarı Exor, şubat ayı sonunda elindeki hisselerin yüzde 4'ünü ya da 7 milyon hisseyi satarak otomobil üreticisinin hisselerindeki satışı tetikledi. Trump'ın gümrük vergisi tehditleri ve müteakip eylemleri hisse fiyatını daha da baskıladı.

Amerika Birleşik Devletleri, Ferrari'nin en büyük tek pazarı olarak toplam satışlarının yaklaşık dörtte birini oluşturuyordu. Şirket 2024 yılında dünya çapında 13.752 araç sevk ederken, 3.452 adedi ABD'ye ihraç edildi. Ülkedeki satışlar bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak tüm bölgeler arasında en yüksek artışı gösterdi.

Avrupalı otomobil üreticilerinin payında büyük düşüş

Avrupalı büyük otomobil üreticilerinin hisseleri, Trump'ın perşembe günü yaptığı otomobil tarifesi açıklamasının ardından büyük ölçüde düştü ve Euro Stoxx 600 Otomobil ve Parçaları endeksi yüzde 2,4 geriledi. Hollanda merkezli Stellantis'in hisseleri yüzde 4,3 düşerek Ekim 2022'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Mercedes-Benz, Volkswagen, Porsche ve BMW'nin de aralarında bulunduğu Alman otomobil üreticilerinin tümü yüzde 2 ila yüzde 3 arasında değer kaybetti.

Yıllar sonra bir i̇lk: Satürn’ün halkaları kayboluyor Yıllar sonra bir i̇lk: Satürn’ün halkaları kayboluyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Avrupa otomotiv ihracatına gümrük vergisi uygulama kararından derin üzüntü duyduğunu ifade etti. Leyen ayrıca Avrupa Birliği'nin "ekonomik çıkarlarını korurken müzakere edilmiş çözümler aramaya devam edeceğini" yineledi.

Euronews