BURSA

MATLI’DAN YENİ BİR YATIRIM DAHA…

Türkiye'nin protein ihtiyacını karşılayan gıda grubu olma hedefiyle yumurtadan sonra süt ve süt ürünleri sektörüne de güçlü bir giriş yapan Matlı, Akhisar’ın dünyaya açılan en büyük markalarından biri olan Keskinoğlu Tavukçuluk firmasını da bünyesine katmasıyla birlikte beyaz et sektörüne de adım attı.

03 Şubat 2023 tarihinde başlayan ihale süreci 04 Nisan 2023 tarihinde sonuçlandı ve karşılıklı atılan imzalarla Keskinoğlu Tavukçuluk hisselerinin %99,4’ü Matlı grubu tarafından satın alındı. Böylece, temelleri 1965 yılına dayanan bir gıda şirketi olan Matlı, beyaz et sektörünün önde gelen firmalarından Keskinoğlu markasını da bünyesine katarak önemli bir protein kaynağını daha ürün ailesine dâhil etti.

Türkiye’nin ilk ve tek tam entegre tavukçuluk kuruluşu olan Keskinoğlu, 10 farklı lokasyonda toplamda 104 adet kümeste üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Akhisar’daki Avrupa standartları sertifikalı 3 farklı tam entegre yumurta işleme tesisinde günlük 3 milyon adedin üzerinde yumurta ve 400 bin adet piliç eti işleme kapasitesi ile 2 yüze yakın ürün çeşidine sahip Keskinoğlu, ileri işlem tesisinde yılda 30 bin ton üretim yapıyor. Yılda 95 milyon adet etlik piliç üretiyor, 2,5 milyon adet yarka yetiştiriyor. Tesiste ayrıca, pastörize olarak tam otomatik makinelerde işlenen yumurtaları isteğe göre ak, sarı ve bütün olmak üzere piyasaya sunuyor. Keskinoğlu’nun butik alt markası olarak 2005 yılında üretilmeye başlanan Ravika zeytinyağı, günlük 30 ton kapasiteyle üretim yapıyor.

Matlı bugün; 19 şirketi, 16 markası, 1 Ar-Ge Merkezi, 10 binden fazla tedarikçisi, 6 bini aşkın çalışanı ve 81 ilde 1000’e yakın bayisiyle ülkemizin 7 bölgesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Yem üretiminde Türkiye’de birinci sırada olan Matlı, 2010 yılından beri perakende sektöründe yer alıyor. Yumurta, süt ve süt ürünleri üretiminde Türkiye’nin ilk 5 üreticisinden biri olan Matlı’nın hedefi; besin değeri yüksek ürünleriyle protein ihtiyacının karşılanmasında tüketicilerin birinci tercihi olmak. Keskinoğlu’nun gruba katılması ile hedefine daha çok yaklaşan Matlı, bu yatırımla hem bölge ekonomisine hem de daha büyük çerçeveden baktığımızda ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.

Türkiye’nin tarımdaki geleceğini yeni yatırımı ile daha ileri seviyelere taşımayı hedefleyen Matlı, 53 yıllık bilinçli hayvancılık, besleme uzmanlığı ve tarım deneyimiyle, birebir faaliyette bulunduğu en geniş tedarik zinciri yönetimine sahip yapısıyla sektöre en fazla katma değer sağlayan firma olmayı hedefliyor. Yeni yatırımı ile alternatif iş modelleri oluşturmayı da amaçlıyor.

Matlı Şirketler Grubu

Matlı, yem üretiminde Proyem şirketiyle İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 117. sırada yer alıyor. Yem üretimi için son yatırımını Diyarbakır’a yapan Matlı, 10. yem fabrikasını ise Niğde’de açmaya hazırlanıyor. Tesislerinde kurulu 15,2 MW gücündeki güneş enerji sistemleri (GES) sayesinde, yılda 25.320.893 kWh enerji üretip, enerji ihtiyacının %20’sini temiz enerjiyle karşılıyor.

Grup içinde yer alan Matlı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş., çiftçinin üretmiş olduğu ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını sağlayan yapısı

ile Türkiye’deki en büyük 6. şirketi olarak faaliyet gösteriyor. 6 bölgede toplamda 404 bin ton depolama kapasitesine sahip olan şirket; yeni şube açılışları ve kapasite artırımlarıyla büyümesine devam ediyor.

Karacabey’de 785.000 adet civciv ve 2.150.000 adet tavuk kapasiteli yumurta üretim tesisiyle Türkiye’nin ilk 5 yumurta üreticisinden biri olan Matlı; Susurluk’ta, günlük 1.500 ton çiğ süt işleme kapasiteli Yörsan tesisiyle Türkiye’nin en büyük 5 tesisinden birinin sahibidir. Türkiye’nin en büyük entegre besi işletmelerinden birini de bünyesinde barındıran Matlı, 30 bin baş besi sığırı kapasitesi olan Bandırma’daki besi çiftliğiyle birlikte Yenişehir ve Trakya’daki biner başlık süt çiftliklerinde kaliteli süt ve süt ürünleri için bilinçli hayvancılık uygulamaları yapıyor.

Bağyurdu meyve ve tarım ürünleri şirketiyle ihracata yönelik ürünler geliştirmek üzere üzüm, erik ve kiraz üretiminde iyi tarım uygulamaları yapıyor. Agroglobal Tarım Ürünleri Dış Ticaret A.Ş., zamanında ve standart ürün temini için Matlı’nın yurt içi ve yurt dışı ticari operasyonlarını yürütüyor ve yetiştiriciye; gübre, tohum, tamamlayıcı yemler üretiyor. Evcil hayvanlar için üreticiden direkt temin ettiği ve kalitesinden emin olduğu ham maddeden kedi-köpek mamaları imal ediyor.

Üreticilerden tedarikçilere kadar zamanında ve kaliteli ürün sevkiyatı yapmak için lojistik ve soğuk hava depoculuğu alanlarında yaptığı yatırımlara ek olarak Konya’daki Yeşil-Beyaz akaryakıt tesisiyle üreticilerin ve tedarikçilerin maliyetlerini düşürecek operasyonları da yönetiyor. İzmir Aliağa Bağyurdu OSB yatırımıyla sanayi alanında da altyapı çalışmaları yapıyor.

2006'dan beri Ömer Matlı Akademi bünyesinde verimli süt üretimi için hayvan bakımı, beslemesi ve sağlığı alanlarında araştırma ve eğitim faaliyetlerini yürütüyor. 2023'te Matlı Süt bünyesinde kurduğu Ar-Ge Merkezi’nde yeni ürünler geliştiriyor.

Kadın üreticileri doğru teçhizat ve yöntemlerle temiz ve verimli süt üretimi için bilgilendiriyor ve kadınların girişimci olmalarını destekliyor. Eğitime önem veren ve Ömer Matlı İlköğretim Okulu, Ulviye Matlı Fen Lisesi’ni kuran Matlı; Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tarım alanında eğitim gören öğrencilere staj, burs ve istihdam imkânı sağlıyor.

Keskinoğlu Tavukçuluk

1963 yılından beri tavukçuluk sektöründe hizmet veren Keskinoğlu, Avrupa Birliği standartlarındaki en modern üretim teknolojileriyle donatılmış 80 bin 261 m2 arazi üzerine kurulu, 26 bin 298 m2 kapalı alana sahip tesislerinde piliç eti, sofralık ve pastörize yumurta, ileri işlem ürünleri ve viol üretiyor.

Keskinoğlu; tam otomatik bilgisayar kontrollü kuluçka ve aşılama ünitelerinde, dünyanın en verimli ve sağlıklı yumurtası ile etlik yönlü civcivlerini yetiştiriyor. 3 farklı tesiste günlük 3 milyon adet yumurta, broiler tesisinde ise yılda 95 milyon adet etlik piliç üretiyor. 1986 yılında her biri 35 bin adet kapasiteli 13 kümesle yarka üretimine de başlayan Keskinoğlu, 2011 yılında yaptığı yatırımlarla kümes sayısını 25’e çıkardığı tesiste 2,5 milyon adet yarka yetiştiriyor. Günlük 400 bin adet piliç eti işleme kapasitesiyle toplamda 3 adet kesimhane hattında üretim yapan Keskinoğlu’nun 2008 yılında faaliyete geçirdiği ileri işlem tesisi ise 30 bin ton kapasiteye sahip.

Keskinoğlu, çevresel yönetim politikasıyla 1994 yılında kurduğu viol fabrikasıyla, yumurtanın sağlıklı ve güvenli bir şekilde mutfaklara ulaşmasını sağlıyor. Ürünlerini tüketiciye ulaşana

kadar en iyi şekilde muhafaza etmek için karton freezer ve soğuk hava muhafaza depolarını kullanıyor. Saatte 7.800 kg şoklama kapasitesine sahip olan tesiste ürünlerin besin değerleri yüksek oranda korunuyor.

Keskinoğlu bünyesindeki Fem Lojistik tesisleri, kaliteli ürünlerin programlanan sürede ve en iyi koşullarda müşterilere ulaşması amacıyla 1.000 palet kapasiteyle güvenli ve dünya standartlarına uygun koşullarda hizmet veriyor.

1981 yılında kendi yem fabrikasını kuran ve 2008 yılında ikinci fabrikası olan OSB yem fabrikasını açan Keskinoğlu, merkez yem fabrikasında 60 ton/saat, OSB yem fabrikasında ise 40 ton/saat olmak üzere toplamda 100 ton/saat kapasiteyle üretim yapıyor.

Keskinoğlu entegre tesislerinde, yetiştirilen yumurtacı tavuk dışkılarının doğaya geri dönüşümünün en iyi şekilde sağlanması amacıyla gübre tesisleri de bulunuyor. Bu tesislerde, en son teknoloji kullanılarak Avrupa standartlarında gübre üretimi gerçekleştiriliyor.