SİYASET

Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nun da yer aldığı torba yasa teklifi görüşmeleri sonlandırıldı

Teklif uyarınca kredi kartı limiti 100.000 liranın üzerinde olan kişilerden yıllık 750 TL vergi alınacaktı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanı Abdullah Güler, Salı günü yaptığı açıklamada, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nu (SSDF) da içeren torba yasa teklifi görüşmelerinin sonlandırıldığını duyurdu.

Güler, "Teklifi daha detaylı ele almak üzere görüşmeleri sonlandırdık," ifadelerini kullandı.

Euronews Türkçe, kanun teklifinin içeriğiyle ilgili AK Partili kaynaklara ulaştı. Teklifle beraber Savunma Sanayii Destekleme Fonu için;

Kredi kartı limiti 100.000 TL'nin üzerinde olan kişilerden yılda 750 TL,

Gayrimenkul alım ve satımında alıcı ve satıcıdan 750 TL,

Tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 TL,

Noterdeki sıfır araç tescilinde 3.000 TL, ikinci el araç satışında 1.500 TL, diğer işlemler için 75 TL pay alınması öngörülüyordu.

Loading...

Ayrıca, silindir hacmi 100 CC'nin altında olan ve motor gücü 6 kilowattı geçmeyen motosikletlerin de Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamına alınacağı, fiyatı 5.000 TL'yi aşan drone ve saatlerin Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) dahil edileceği belirtiliyordu.

İsminin saklı tutulması kaydıyla Euronews Türkçe'ye konuşan AK Partili kaynaklar, bu yeni adımla birlikte SSDF'ye 70-80 milyar liralık ek gelir sağlanacağını, teklifin önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesini beklediklerini söylemişti.

'Milli savunmaya karşı mısınız?'

Euronews Türkçe'ye açıklamalarda bulunan ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partili (CHP) kaynaklar ise, yeni yasa teklifine eleştiride bulunuyor.

İsmini saklı tutan kaynaklardan biri, "Zaten toplumun üzerindeki vergi yükü her geçen gün artıyor," dedi.

Loading...

Bir başkası, "Fonun hangi gerekçeyle geldiğini, hangi eksikliği gidereceğini incelememiz gerekiyor," diye konuştu.

Bir üçüncüsü de AK Partili meslektaşlarına hitaben, "Çok iyi biliyorum ki eleştirilerimize 'Siz milli savunmaya karşı mısınız?' diye cevap verecekler," ifadelerini kullanmıştı.

treuronews