BURSA

Selçuk Türkoğlu boş durmuyor

Eğitim sorununu 24 soruluk önergesiyle TBMM gündemine taşıyarak, MEB’in güncel rakamsal verileri de açıklamasını isteyen Türkoğlu, “Söz gelimi köy enstitülerinin kapatılmasıyla başlayan ülkemiz eğitimindeki erozyonun, son yıllarda çok sayıdaki köy okullarının kapatılmasıyla da derinleştiği ileri sürülüyor. Son 22 yıl içinde, mahalle statüsüne alınan veya köy statüsünde kalan kaç yerleşim yerine kaç adet okul yapıldı?” sorusunu da yöneltti.
Türkoğlu’nun ilgili soru önergesi aynen şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’na

Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından,  Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim. 08-09-2023
Selçuk TÜRKOĞLU
İYİ Parti Bursa Milletvekili

2023-24 Eğitim Öğretim Yılı, 11 Eylül Pazartesi günü çalacak ilk ders zili ile başlıyor. Ebeveynleri de dahil ettiğimizde toplumumuzun önemli bir kesimini ilgilendiren eğitim konusu, mevcut rakamsal veriler ışığında en önemli sorunlarımızın başında geliyor.
Kamuoyunda pek çok konuda olduğu gibi eğitim politikalarında da Cumhuriyet değerlerimizin özümsenmesiyle ilgili ve bu konudaki toplumsal hassasiyetlerin terk edildiğine ilişkin yaygın bir kanı var.
Aynı şekilde yeni kuşakların; Türk Milletinin duyarlılıklarının ötesinde, Anayasa’mızda da öngörülen milli ve manevi değerlerinin yanı sıra Atatürkçü, laik, çağdaş ve bilimin ışığında yetiştirilmesi amaç ve hedefinden hızla uzaklaşıldığına inanılıyor.
Bu bağlamda; 

1-Geçtiğimiz yıl, 15 milyon 839 bin 140 öğrenci resmî, 1 milyon 578 bin 233 öğrenci özel ve 1 milyon 738 bin 198 öğrenci de açık öğretim kurumlarında eğitim gördü. Bu eğitim öğretim dönemindeki reel rakamlar nedir?

2- Yine geçtiğimiz dönem resmi okullarda eğitim görenlerin 8 milyon 147 bin 339'u erkek, 7 milyon 691 bin 801'i kız öğrencilerden oluşmuştu. Bu kez dağılım ne şekilde oluştu?

3-Aynı şekilde MEB İstatistiklerine göre geçtiğimiz dönem, Türkiye'de toplam 70 bin 383 eğitim kurumu içinde devlete ait okul sayısı 56 bin 200. Özel okulların sayısı ise 14 bin 124’dü. Bu dönem resmi ve özel okulların sayısı ne kadardır?

4- Ülkemizde Vakıflar, cemaat, dernek grup v.s. din eğitimi veya değerler eğitimi adına MEB müfredatı dışında faaliyet gösteren kuruluşlar var mıdır. Varsa, bu tür faaliyetlerde bulunan grupların hangi müfredata, hangi programa bağlı kalmaktadırlar ve gerçek sayıları nedir?

5- Modern ve çağdaş bir eğitim için fırsat eşitliği şarttır, ancak ne yazıkki ülkemizde en fazla eksikliği hissedilen konudur. Toplumun bu yöndeki talebinin yerine getirilmesi için alınan önlemler veya geleceğe ilişkin yatırımlar nelerdir.

6-Bugün içinde bulunduğumuz eğitim sisteminin, “birey yetiştirme yerine seçmen yetiştirme üzerine kurulu” iddialarına karşı, bakanlık olarak nasıl bir argüman geliştiriyorsunuz?

7-Köy enstitülerinin kapatılmasıyla başlayan ülkemiz eğitimindeki erozyonun, son yıllarda çok sayıdaki köy okullarının kapatılmasıyla da derinleştiği ileri sürülüyor. Son 22 yıl içinde, mahalle statüsüne alınan veya köy statüsünde kalan kaç yerleşim yerine kaç adet okul yapıldı?

8-Yargı kararına rağmen keyfi bir uygulama ile Andımız’ın yasaklanması Milli Eğitim ideallerimize vurulan ağır bir olmuştur. Çocuklarımızın, “Ne mutlu Türküm diyene!” diye haykırmasından bu dönem de rahatsızlık duyacak mısınız? Yoksa yargı kararını uygulatmayı düşünecek misiniz?

9-Türk Eğitim Sistemi’nde; Atatürk ilke ve devrimlerinin esas alınması, milli ve manevi hassasiyetlerin korunup kollanması, laik ve bilimsel eğitim ilkelerine uyumlu politikalar üretilmesiyle ilgili bu döneme özgü tedbirler var mıdır? Varsa hangi konularda ve nelerdir?

10- Devlet denetiminde olması gereken okullarımızda ve öğrenci yurtlarımızda, dar ve sabit gelirli ailelerin çocuklarının ücretsiz yararlandırılmaları esas alınacak mıdır? Bu konuda rakamsal olarak bir kontenjan belirlenmiş midir?

11- Devletimizin hiçbir biriminin olur vermediği, kaçak tanımlamasıyla tarif edilen sözde eğitim ya da barınma merkezlerine, geçmişte olduğu gibi müsamaha gösterilecek midir? Derhal kapatılmalarıyla ilgili işlemler gecikmeksizin yapılacak mıdır?

12- Dernek ve vakıf ağırlıklı eğitim ve yurt merkezlerinin, Türk devleti ve Milletinin duyarlıkları doğrultusunda denetlenmeleri sistematik bir biçimde sağlanacak mıdır, bunun için bir zaman periyodu söz konusu mudur?

13- Ailelerin belini büken ağır kırtasiye masraflarının yükünün, devletimiz tarafından sübvanse edilmesiyle ilgili olarak bir hazırlığınız söz konusu mu?

14- Okul ve derslik sayısının yetersizliği ile sınıf mevcudiyetlerinin aşırı kalabalıklığından kaynaklanan sorunların giderilmesine yönelik alınan önlemler nelerdir? Bugün itibarıyla derslik sayısı nedir, ortalama sınıf mevcudu olarak ne öngörülmektedir?

15- Programınızda öğretmen açığının, atanamayan öğretmenlere ders başı yaptırılarak telafi edilmesiyle ilgili bir çalışma var mıdır?

16- Türkiye’de İlkokul 4. sınıfların yüzde 40’ı ve 8. sınıfların yüzde 46’sı okula aç gidiyor ve tam 1 milyon 358 bin çocuk açlık sınırında bulunuyor. Okullarda çocuklarımıza bu dönem, söz verildiği üzere ücretsiz yemek verecek misiniz?

17- Öğretmenlerimizin açlık sınırında(özellikle özel okullarda) çalıştırılmalarının önüne geçmek amaçlı bir çalışmanız mevcut mu?

18- Ailelerin üzerindeki maddi manevi ekstra bir yük olan servis çilesine son vermek veya minimuma indirmek amaçlı herhangi bir sübvanse projesi geliştirdiniz mi?


19- Yerleşim bölgelerinde eğitim alanı için ayrılmış boş arsalar olmasına rağmen Bakanlık yetkililerinizin, mahalle muhtarlarına okul yapımı taleplerine, ‘sponsor bulun’ tavsiyesinde bulunması bilginiz ya da talimatınız dahilinde midir?

20- Türkiye genelinde mevcut öğrenci potansiyeline göre devlet okulu ihtiyacı ne kadardır? Devlet okulu sayısının az olması hangi sorunları beraberinde getirdiğine ilişkin bilimsel bir çalışmanız var mı?

21- Eğitim öğretim kalitesinde sınıf mevcudunun önemi yadsınamaz bir gerçektir. Halen devlet okullarımızdaki ortalama sınıf mevcudiyeti kaçtır?

22- Mevcut devlet okullarında aktif olarak çalışan memur kadrosundaki öğretmen sayısı ne kadardır. Buna mukabil, sözleşmeli öğretmen statüsünde çalışanların sayısı nedir?

23- Yeni eğitim öğretim yılı itibarı ile kadrolu ve sözleşmeli olmak üzere toplam öğretmen sayısı nedir? Ortaya çıkan tabloda öğretmen açığı ne kadardır?

24- Okul olmayan mahallelerdeki çocukların, diğer semtlerdeki okullara servisle gitmek zorunda kalmaları, ailelere bu ekonomik şartlarda zorunlu olarak büyük bir servis yükü getirmiyor mu? Bunun için ne tür bir çözüm önerisi geliştiriyorsunuz?