BURSA

“Tarımın Başşehrinde ekilecek bir karış toprak bulamıyoruz!”

Bursa Osmangazi Tüketim Kooperatifi YK Başkanı Ali Baklacı’ya ait bu sözler. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Baklacı yaşananları; “Bursa bir sanayi bir turizm bir kültür şehri olduğu kadar aynı zamanda her ne kadar betona gömülsek de aynı zamanda bir tarım şehridir de. Şehrimizde ekonomik anlamda çok güçlü bir kent hali var. Şehrimizde doğusundan batısına uzanan 7 ova ve 2 yayla mevcut. İlimizde kayıtlı çiftçi 70 binden fazla. 3 milyon 250 bin nüfusumuza gıda anlamıyla yetebilecek her türlü organizasyona sahip olmamıza rağmen hergün kurulan semt pazarının tezgahı çevre illerden gelen sebze ve meyveler süslüyor. Bizlerde ne yapabiliriz diye düşünüp araştırma yaptık. Kamu Kurumları ve Belediyemize yapmış olduğumuz araştırmaların sonucunda çiftçinin yüksek girdi maliyetleri nedeniyle küserek koptuğu toprakları yine küsen çiftçimizi destekleyerek “Sözleşmeli Kiralama-Ürün Alım Garantisi” verdiğimiz bir raporu sunduk. Aradan geçen 7 aylık süre içinde ne Kamu Kurumlarından, ne Belediyelerden, dahası Ziraat Odaları’ndan Osmangazi Tüketim Kooperatifi’ne 1 santim toprak için bile dönmedi. Sebebini sorduğumuzda bana çok ilginç gelen bir cevap aldım. Dediler ki; “Yasal mevzuatlara takılıyoruz, konuyu meclise taşıyın!” 22 yıldır aynı kadroların yönettiği ülkemizde hala bazı mevzuatlar üretime engel. Emin olun ki; bu sanayide, turizmde ve diğer dallarda da böyledir. Çiftçimize cansuyu vermeye devam edeceğiz!” dedi.

Baklacı Haziran 2022 yılında tarımı geliştirmek amacıyla Bursa’da yapılan çalıştayın sonuçlarını da paylaştı.

Bursa’da Topraktan Tabağa Çalıştayı sonuç bildirgesi…
1) Tarımsal üretimin, tüketimin daha yoğun olduğu şehirlerde veya yakın alanlarda yapılması başta  lojistik maliyetleri olmak üzere girdi maliyetlerinde tasarruf sağlayacaktır.

2) Tarımsal ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasında aracı sayısı düşürülmelidir.

3) Üretici kooperatifleri tüketim kooperatifleriyle ve zincir marketlerle aracısız bir şekilde çalışmalıdır.

4) Tarımsal ürünlerin standardizasyonunun belirlenmesi üreticilere ve tüketicilere fayda sağlayacaktır.

5) Tarımsal ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesinde bir standardizasyonun belirlenmesi üreticilere ve tüketicilere fayda sağlayacaktır.

6) Üreticilerin ve üretici kooperatiflerinin pazar yerlerinde, daha büyük bir alanda satış yapmasına imkân verilmeli ve harçlar minimum düzeyde tutulmalıdır.

7) Ürünlerin pazara ulaştırılmasında belediyelerle yapılacak iş birliği ürünün daha uygun fiyatla tüketiciye ulaşmasına yardımcı olacaktır.

8) Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki Köylü Pazarı için ayrılan alan genişletilmelidir.

9) Tarımsal ürünlerin Bursa’da yaşayan tüketicilere ulaştırılmasında Bursa Büyükşehir Belediyesinin bir iştiraki olan Tarım Peyzaj A.Ş ve üretici kooperatifleri iş birliği yapmalıdır.

10) Marketlerin manav reyonlarında çalışan personelin sebzelerin ve meyvelerin raf ömürlerinin nasıl uzatılabileceği konusunda eğitilmesi tüketiciye daha sağlıklı ürünler ulaştırılmasına ve fire
oranlarının düşmesine katkıda bulunacaktır.

11) Marketlerde satılan sebze ve meyvenin paketlenmiş belli gramajlarda tüketiciye sunumu fire oranlarının düşmesine katkıda bulunacaktır.

12) Yerel üretim desteklenmelidir.

13) Tarım Kredi Kooperatif Marketlerde satılan Tarım Kredi markalı ürünlerin yerel marketlerin raflarında da yer almasına izin verilmek suretiyle haksız rekabet önlenmelidir.

14) Üreticinin ödediği borsa payı düşürülmelidir.

15) Üreticiyi teşvik edecek prim ve desteklerin artırılması maliyetleri düşürüp üretimi teşvik edecektir.

16) Tarımsal mekanizasyonda ortak kullanım teşvik edilmelidir.

17) Tarımsal desteklerin dönüm bazlı yerine ürün bazlı olarak tasarlanması hem kaynak israfını önleyecek hem de tarımsal üretimde artışa katkıda bulunacaktır.

18) Siyasi çevreler kooperatifçiliğin geliştirilmesi için itici güç olmalıdır.

19) Seminerler, çalıştaylar ve kongrelerle üreticiler ve tüketiciler arasında kooperatifçilik bilinci artırılmalıdır.

20) Tüketiciler kooperatif ürünlerine güvendikleri için kooperatifler tüketicilere karşı sorumluluklarını yerine getirecek şekilde yapılanmalı ve faaliyet göstermelidir.

21) Kamu politikaları kooperatiflerin girişimci ve etkin olmalarını arttıracak şekilde olmalı, başarılı kooperatifler ödüllendirilmeli ve özendirilmelidir.

22) Kooperatiflerin ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlerin birbirlerinden temini amacıyla merkez birlikleri ve bölge birliklerince bir iletişim ağı oluşturulmalıdır.

23) Kooperatiflere yönelik riske dayalı dış denetimler yapılmalı ve bu denetimi yaptırmayan kooperatifler kamu desteklemelerinden ve kooperatiflere tanınan ayrıcalıklardan faydalandırılmamalıdır.

24) Yüksek meblağlar tutan ithal tarım ürünlerinin ülkemizde üretimi teşvik edilmelidir.

25) Sera üretimi teşvik edilmelidir.

26) Tüketim kooperatiflerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı nezdinde statüleri faaliyetlerini destekleyici bir şekilde belirlenmelidir.

27) Üretici ve tüketici kooperatiflerinin devletten minimum destek almak suretiyle ortakları ve tüketicileri için en fazla faydayı sağlayacak şekilde yapılanması, yurtdışı örneklerden hareketle,
sağlanmalıdır.

28) Kooperatiflerde yönetim kurulu ve denetim kuruluna seçilecek ortakların kooperatifçilik alanında eğitim almalarını sağlayıcı Sertifikalandırma Modeline geçilmelidir.

29) Kooperatiflerde başta kooperatifçilik olmak üzere ihtiyaç duyulan konularda eğitilmiş deneyimli profesyoneller çalıştırılması özendirilmelidir.

30) Tarım alanı kaynak ve potansiyelinin ekonomik değere dönüştürülmesi konusunda bir yol haritası çıkarılmalıdır