Türkiye ekonomisinin Amiral gemilerinden olan aynı zamanda Bursa’nın dünyada tanınmasının önemli paydaşlarından biri olan BTSO geleceği kucaklayan projeler ile kamuoyunun sürekli gündemine geliyor.
Golaballeşme şirketlerin geleceğini tayin etti bir dünyada, enerji maliyetleri de çok önemli bir etken oluyor. Ürettiğiniz malın uluslararası pazarlarda rekabetçi ve cazip olmasının en önemli etkenlerinden birisi de üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesi. Üretim maliyeti demişken enerji maliyetleri de günden güne artmakta. Bu da firmaların rekabetçi piyasalarda var olmasını zorlaştırıyor. Konu enerji ve enerji maliyetlerinden açılmışken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın sürekli olarak, Bakanlık olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik tanıdıklarını söylemesi de, firmalar için yeni fırsatlar doğuruyor. Tam da bu nokta da devreye BTSO giriyor. Bilindiği üzere TEKNOSAB, Bursa’nın dünyaya açılan önemli bir parçası olacak. Burada ki pek çok şirkette, rekabetçi uluslar arası pazarlarda markalaşma yolunda ciddi adımlar atacak. Bu firmaların maliyet girdilerinin başında ise tabi ki öncelik enerji girdileri. BTSO’nun TEKNOSAB özelinde düşündüğü rüzgar ve güneş enerji sistemleri gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile, firmalara avantaj sağlama projesi, kurulan yeni şirket ile projeden gerçeğe dönüşmek üzere. Tekonosab’daki fabrikaların çatılarını sonar enerji panelleri ile donatarak ciddi maliyet düşüşlerini gerçekleştirmek artık hayal değil. Bu son temmuz ayı BTSO Meclis toplantısında da gündeme geldi. Hatta bu iş için kurulan şirket hakkında Meclise detaylı bilgi verildi. Kurulan şirketin yönetim kurulu üyelerinin, Teknosab Müteşebbis Heyeti üyelerinden oluşması da projenin sürdürülebilmesi için ciddi bir avantaj. Teknosab’da ki tüm yatırımcılar bu şirketin ortağı olabilecek. Bu nokta da Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu’nun adı da ön plana çıkıyor. Şirketin kar amacı gütmemesi de çok dikkat çeken bir başka özelliği. Bu bölgedeki müteşebbisler hem enerjiyi daha ucuza mal edecek hem de ileri de batarya üretiminin önü açılmış olacak. Bursalı bir gazeteci olarak yaşadığım kentin işadamlarının böyle projeler ve vizyonlar ile kent için adeta ellerini taşın altına koymaları, beni gelecek adına umutlandırıyor.
Dolayısıyla, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Burkay, BTSO Meclis toplantısın da, otopark ve lokantacılık yapan bir meclis üyesinin, '' Bizi de bu işe ortak edecek misiniz?'' sorusunun cevabını zaten öncesinde verimişti, burada basit bir ihale iş verme mantığından ziyade global bir bakış açısı ile tüm paydaşları sistemsel bir şekilde içine almış haliyle de kişiselleştirilince BTSO' da iş insanı insanlara yangından mal kaçırırmışcasına yaklaşım sergilemek yakışmıyor....